Allesvoorjekantoor.nlIn 6 stappen je bureaustoel goed instellen

Hoe stel je een bureaustoel goed in?

Je bureaustoel goed instellen… hoe zat het ook alweer?  Ooit heeft iemand vast wel eens uitgelegd hoe je de bureaustoel moet instellen, maar die kennis is vaak alweer ver weggezakt. Geen probleem! We zetten stap-voor-stap voor je op een rij hoe je je bureaustoel thuis goed kunt instellen. Let op: Indien je een bureaustoel hebt met een vergrendeling: vergrendel de stoel dan voordat je de stoel instelt.

Stap 1: Stel de zithoogte in

De zithoogte instellen is de eerste stap. Ga voor de bureaustoel staan, met je rug richting de stoel. De zitting moet gelijk zijn aan de hoogte van je knieholten, in een hoek van 90 graden, wanneer je voor de stoel staat.

De zitting instellen op de juiste hoogte stimuleert je om een rechtop zittende houding aan te nemen. Een te lage zithoogte zorgt al snel voor een voorovergebogen of onderuitgezakte zithouding. Een te hoge zithoogte stimuleert dat je vooraan op de zitting, los van de rugleuning, zit.

Stap 2: Stel de zitdiepte in

Wanneer de zithoogte goed is ingesteld, kun je de zitdiepte aanpassen. Houd altijd een handbreedte ruimte tussen de zitting en je knieholte.

Een goede zitdiepte is belangrijk voor een goede doorbloeding. Een te diepe zitting knelt in de knieholten. De onderbenen worden afgekneld, wat resulteert in prikkelende, slapende benen en voeten. Een te korte zitting geeft te weinig ondersteuning.

Stap 3: Stel de rugleuning in

De rugleuning moet prettig aansluiten op de rug. Stel de rugleuning zodanig in, dat de bolling van de rugleuning de holling in de rug opvult. Indien de lumbaalsteun instelbaar is zet deze ongeveer op broekriemhoogte en zorg er voor dat er geen druk naar voren voelbaar is.

Een goed ingestelde rugleuning biedt comfort en is prettig om tegenaan te zitten. Op die manier draagt de rugleuning bij aan het behouden van een rechtop zittende houding.

Stap 4: Stel de armleggers in

Je kunt de hoogte van de armleggers het best bepalen aan de hand van de ellebooghoogte. Ontspan je schouders en leg je handen op je schouders. Houd je armen zodanig dat je ellebogen omlaag wijzen. De armlegger moet nu nét het puntje van de elleboog raken.

Te hoog ingestelde armleggers zorgen voor verkrampte nek- en schouderspieren. Te laag ingestelde armleggers stimuleren je om onderuitgezakt of voorovergebogen te zitten. Je hebt immers de natuurlijke drang om de armen op de armleggers te laten rusten.

Een optimale instellin van je thuiswerkplek is als armlegger en bureau op zelfde hoogte zijn en je je ellebogen in een hoek van 90 graden langs het lichaam kunt houden.

Stap 5: Ontgrendel de bureaustoel

Nu is het moment aangekomen om de stoel te ontgrendelen. Alle voorgaande instellingen zijn minder secuur instelbaar met een ontgrendelde bureaustoel.

De stoel vergrendeld laten is een slecht idee. Je maakt -figuurlijk- van een ergonomische bureaustoel een keukenstoel. Bewegen is belangrijk. Het stimuleert de doorbloeding en je voorkomt dat continu dezelfde spieren en gewrichten worden belast.

Stap 6: Weerstandsregeling instellen

Wanneer je je voeten losmaakt van de vloer en je beweegt je armen en handen naar voren (je verplaatst zo je lichaamszwaartepunt) moet de bureaustoel je naar voren laten bewegen. Gebeurt dit niet, is de weerstand te licht ingesteld. Drukt de mate van weerstand je uit de stoel? Verminder dan de weerstand.

Let op: niet iedere bureaustoel biedt deze optie. Sommige bureaustoelen hebben een automatische weerstandsregeling. Stel de weerstand zodanig in, dat je niet het gevoel hebt achterover te vallen wanneer je plaatsneemt. Echter moet de mate van weerstand je ook niet uit de stoel duwen.